W   S   P   A




W   S   P   A





L


Janus House


The clients, Janice Turner, who leads the uniform design studio Field Grey, Mike Blackwell, and their dog Queenie, approached Office S&M to replace a poorly built lean-to behind their terraced house in Walthamstow.






They wanted the new extension to be clearly different from the late 1800's property, while still being related in scale to it. They challenged Office S&M to design an extension that contained both a bathroom and a kitchen that each looked over the garden.






Office S&M’s design made best use of the restricted space by splitting the extension diagonally with a storage wall. This wall removed the need for separate circulation space by hiding the bathroom, shower and storage while also directing and framing views of the garden. In the kitchen, this gives a fantastic daylit space, while the bathroom has a view over the garden from the tub.


The "two faced" nature of the design is exhibited externally by the shape of the window, door and rooflights. The side with circular openings contains the bathroom, while the rectangular side is the kitchen. These motifs responded to fixtures and fittings that Janice and Mike had already bought for the extension, such as the kitchen table, terracotta pendant light, and pastel 1930’s bathroom suite. The contrasting circle and square geometry of the windows was developed from these existing pieces to link the exterior of the extension to the interior, and these motifs continue throughout details of the project from rectangular light switches to circular door pulls.







‘At Office S&M, we design bespoke buildings, which always elicit a response from the people who see them, and this house does just that. Janice and Mike wanted something out of the ordinary, but on a budget. Our understanding of what they wanted, and our creative approach to the project, has led on to more work with them, including a future loft extension and garden studio.‘ 


Hugh McEwen, Office S&M








The sprayed on rubber exterior creates a monolithic background which wraps the two halves of the extension together. This unusual industrial material, Prokol polyurea, was chosen because of its low cost, seamless finish, and contrast with the existing brickwork of the terraced house. The spray on polyurea, installed by ESW, was originally developed for oil rigs: the material is waterproof, won’t weather, and is guaranteed for 60 years. To complement the rubber, industrial materials are used inside, such as a polished concrete floor, zinc worktop, and encaustic swimming pool tiles. These durable materials are warmed up with a yellow colourscheme that changes in intensity from the canary yellow Formica kitchen cupboards, to the soft butter coloured tiles in the bathroom.


You can view a short video of the spray on rubber being applied via one of these links :

30 seconds: https://youtu.be/Bdm1JJ0Bv3s

3 minutes : https://youtu.be/hiclia_eBHo


To read in more detail about how we transform the homes of our residential clients, please click here.











Detail

Location: Walthamstow, London
Project: Rubber coated extension to terraced house
Client: Janice Turner and Mike Blackwell
Completed: 2018

Team

Photography : French + Tye
Engineers : MDA Structures
Polyurea Cladding : ESW
Kitchen Design and Fabrication : Toby Mower
Light : Hand Eye Studio
Window and door : Cotswold Windows
Reclaimed bathroom : Mongers Architectural Salvage