W   S   P   A




W   S   P   A





L


Mo-tel House


Mo-tel House is a remodelling of the lower ground floor of a Victorian townhouse in Islington, London, for a young family of four. The name Mo-tel House signifies the clients’ aspiration for their home: a joyful, bright and colourful escape from grey London.






Alongside a brief to transform the previously damp, dark, and cramped area and bring it back into use, Office S&M was invited to create a space full of surprises and delight for each member of the family to enjoy.





The reimagined lower ground floor now features an open plan, dual aspect kitchen and dining space achieved by removing internal walls, and a further two bathrooms and utility space. More unusually, the architects have designed all the furniture and deployed colour, mirrors and lighting to dramatic effect. The cooking and dining area incorporates plinths to climb, soft surfaces to nestle in, tiny spaces to crawl into. Tropical colours and tinted mirrors are used throughout to reflect and frame views, distorting scale and suggesting worlds beyond.


The client, Tamsin Chislett, is co-founder of Onloan, an online service based on lending fashion rather than consuming it. These ideas of borrowing and reuse were carried through in the project, with every material being borrowed, reused and reframed for a new purpose. Office S&M chose materials with a previous existence and a story to tell: surfaces made from melted, discarded milk bottles and chopping boards, to form shiny, luxurious marbled worktops in the WC, bathroom and utility room; green terrazzo for the kitchen is made from marble chips and offcuts; and light pendants from recycled brick grog.





‘We asked for not boring, and boy did Office SM deliver. Our kids adore the space, from their secret storage spaces to the fun use of mirrors. Personally, the colours bring me joy on a daily basis not least during lockdown.’ 


Tamsin Chislett, Onloan





The architects designed each piece of furniture to serve more than one function. A pink and blue bench with crested canopy acts as dining seating, cosy reading nook, storage, regal throne, and cabinet to display curiosities collected during the family’s travels. This allows each family member to find new uses for the furniture, and through this reinterpretation and multiplicity of uses, longevity is secured and waste is reduced.


The suite of robust furniture pieces, each designed to be as much a small piece of architecture as an item of furniture or a building in a city, creates a series of interconnected but distinct spaces. By playfully dividing the plan, the furniture and colours both separate and connect, framing views across the room and creating an architectural dialogue between its inhabitants and the characters. Peaks and arches create notional thresholds and a sense of enclosure to each of the spaces, as well as referencing the surrounding buildings and city.


Countering the reduced sunlight to the lower ground floor, Office S&M designed the lighting to come from multiple directions to mimic the sun, so that different areas could be lit in varying ways, with the house owners in control of light levels and even able to remotely adjust light colours and tones to respond to the changing seasons and mood. Mirrors have also been used strategically to reflect light throughout the space and create elements of surprise.


To read in more detail about how we transform the homes of our residential clients, please click here.







Detail

Location: Islington, London
Project: Remodelling of lower ground floor of Victorian townhouse
Client: Tamsin Chislett, Onloan
Completed: 2020
Awards: Shortlisted for NLA’s Don’t Move, Improve! 2021 

Team

Photography: French + Tye
Contractor: McElligott Building
Furniture build: McElligott Building
Structural engineer: Foster Structures
Kitchen surfaces: In Opera
Recycled plastic surfaces: Smile Plastics